Manja slova Veća slova RSS

USPNFT

aspn

Aktuelnosti

02.03.2021.

FATF saopštenje- Države pod pojačanim nadzorom – februar 2021. godine

Države koje su pod pojačanim nadzorom aktivno rade sa FATF-om na uklanjanju strateških nedostataka u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Kada FATF stavi državu pod pojačani nadzor, to znači da se ta država obavezala da će brzo da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda i ista podliježe pojačanom nadzoru. Ova lista se često naziva ‘siva lista’.

Download više...
02.03.2021.

Liste država koje ne primjenjuju/u nedovoljnoj mjeri primjenjuju standarde SPN/FT

U skladu sa Članom 23 (4) Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Uprava policije – Sektor za finansijsko-obavještajne poslove objavljuje liste država koje, na osnovu podataka međunarodnih organizacija, ne primjenjuju/u nedovoljnoj mjeri primjenjuju standarde SPN/FT.

Download više...
02.03.2021.

FATF saopštenje - Visoko rizične države koje podliježu pozivu za preduzimanje aktivnosti – 21. februar 2020. godine

Visoko rizične države imaju značajne strateške nedostatke u svojim režimima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Za sve države koje su identifikovane kao visoko rizične FATF poziva svoje članice i zahtijeva od svih država da primjene produbljene mjere identifikacije i praćenja klijenata, a u najozbiljnijim slučajevima, države se pozivaju da primjene kontramjere kako bi zaštitile međunarodni finansijski sistem od kontinuiranih rizika od pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije (PN/FT/FP) koji proističu iz te zemlje. Ova lista se često naziva i “crna lista”. *

Download više...
20.02.2021.

Izrađena je druga Nacionalna procjena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma

Kao rezultat rada u okviru Međuinstitucijalnog tima formiranog na nacionalnom nivou, u koji je bilo uključeno 84 predstavnika iz 25 institucija, uz podršku Savjeta Evrope, izrađena je druga Nacionalna procjena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma. Međuinstitucionalnim timom sastavljenim od osam radnih grupa (uključujući i grupu za procjenu rizika od finansiranja terorizma), koordinirala je Finansijsko obavještajna jedinica Crne Gore.

Download više...
16.12.2020.

Lista država koje ne primjenjuju standarde SPN-FT

U skladu sa Članom 23 (4) Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Uprava policije – Sektor za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma objavljuje listu država koje, na osnovu podataka međunarodnih organizacija, imaju nedostatke u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Download više...