Manja slova Veća slova RSS

USPNFT

aspn

Aktuelnosti

18.04.2022.

Odluke Savjeta Evropske unije o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera Ruskoj Federaciji

Ovdje možete preuzeti sljedeće Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera Ruskoj Federaciji koje su usvojene na sjednici Vlade od 8. aprila 2022. godine i objavljene u “Službenom listu Crne Gore” broj 40/22 od 14.04.2022. godine:

više...
15.03.2022.

FATF saopštenje - Visoko rizične države koje podliježu pozivu za preduzimanje aktivnosti - 4. mart 2022. godine

Visoko rizične države imaju značajne strateške nedostatke u svojim režimima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Za sve države koje su identifikovane kao visoko rizične FATF poziva svoje članice i zahtijeva od svih država da primjene produbljene mjere identifikacije i praćenja klijenata, a u najozbiljnijim slučajevima, države se pozivaju da primjene kontramjere kako bi zaštitile međunarodni finansijski sistem od kontinuiranih rizika od pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije (PN/FT/FP) koji proističu iz te zemlje. Ova lista se često naziva i “crna lista”.

Download više...
15.03.2022.

FATF saopštenje- Države pod pojačanim nadzorom – mart 2022. godine

Države koje su pod pojačanim nadzorom aktivno rade sa FATF-om na uklanjanju strateških nedostataka u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Kada FATF stavi državu pod pojačani nadzor, to znači da se ta država obavezala da će brzo da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda i ista podliježe pojačanom nadzoru. Ova lista se često naziva ‘siva lista’.

Download više...
15.03.2022.

Liste država koje ne primjenjuju/u nedovoljnoj mjeri primjenjuju standarde SPN/FT

U skladu sa Članom 23 (4) Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Uprava policije – Sektor za finansijsko-obavještajne poslove objavljuje liste država koje, na osnovu podataka međunarodnih organizacija, ne primjenjuju/u nedovoljnoj mjeri primjenjuju standarde SPN/FT.

Download više...
14.12.2021.

FATF saopštenje - Visoko rizične države koje podliježu pozivu za preduzimanje aktivnosti – oktobar 2021. godine

Visoko rizične države imaju značajne strateške nedostatke u svojim režimima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Za sve države koje su identifikovane kao visoko rizične FATF poziva svoje članice i zahtijeva od svih država da primjene produbljene mjere identifikacije i praćenja klijenata, a u najozbiljnijim slučajevima, države se pozivaju da primjene kontramjere kako bi zaštitile međunarodni finansijski sistem od kontinuiranih rizika od pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije (PN/FT/FP) koji proističu iz te zemlje.

Download više...